Aşure Günü Ne Zaman? Aşure Gününün Önemi Nedir?

Aşure Günü Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Aşure Günü, Hicri takvimde yer alan Muharrem ayının onuncu gününe denk gelir. Miladi takvime göre aşure ne zamandır sorusunun belirli bir günü bulunmamaktadır. Güne adını veren kelimenin kökeninin Arapça bir kelime olan ‘’aşara’’ olduğu bilinmektedir. İslamiyete özgü bir gün olan Aşure Günü’nün arkasında belirli bir hikaye vardır. Ayrıca bu gün, bu dönemde yapılan aşure tatlısına da adını vermiştir. Aşure Günü yapılması gerekenler listesinde belli başlı kriterler yer alır. İbadetleri yerine getirmenin yanı bu günde lezzetli aşureler hazırlayıp sevdiklerinizle paylaşmak, günün anlamını vurgulamak için kişiler tarafından sıkça gerçekleştirilen bir adettir. Aşure Günü, birçok kişi tarafından aşure tatlısı yapıldığı gün olarak da bilinir. Aşure hazırlama, yalnızca bu güne özgü olmamakla birlikte Miladi takvimde Muharrem ayına denk gelen herhangi bir günde de niyet edilerek yapılabilir. Hazırlanan aşureler, yalnızca aile fertleri ile sınırlı kalmamalıdır. Yeterli malzemeler elinizde olduğu takdirde komşularınız ve sevdiklerinize de ikramda bulunmanız günün anlam ve önemi açısından değerlidir.

2023 Yılında Aşure Günü Ne Zaman?

Birçok kişi 2023 aşure günü ne zaman sorusuna yanıt arar. 28 Temmuz Cuma, 2023 yılı aşure günü ne zaman sorusuna cevap niteliğindedir. Siz de bu süre zarfında sevdiklerinizle paylaşmak üzere farklı malzeme alternatifleri ile sunulan aşure tariflerini inceleyerek damak zevkinize uygun tarifi hazırlayabilirsiniz.

Aşurenin Tarihi ve Anlamı

Hicri takvimin Muharrem ayının 10. günü aşure ne zaman sorusunun yanıtı olarak gösterilir. Aşurenin tarihi, insanlığın tarımcılığa başladığı ilk zamanlara kadar dayanır. Aşurenin ana malzemelerinden biri olan buğday, özellikle Mezopotamya’da yaygınca hasat edilen ve tüketilen bir besindir. Kelime anlamına bakıldığında, aşurenin Arapça’da ‘’aşara’’ olarak bilinen ve 10 anlamına gelen kelimeden türediği bilinir. Aşure Günü’nde gerçekleştiği inanılan farklı olaylar bulunur. Bunlardan en bilineni, Nuh Peygamberin gemisinin Büyük Tufan’dan kurtardıktan sonra gemide kalan malzemeler ile bu tatlı-çorba karışımı tarifi yapmasıdır. 

Aşure Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Aşure Günü, genellikle günden adını alan aşure tatlısı ile bilinen bir dönemdir fakat tatlısının yanı sıra aşure nasıl ortaya çıkmıştır sorusunun ardında önemli bir hikaye yatar. Hz. Nuh, haftalarca Büyük Tufan ile başa çıkmaya çalışmıştır. Büyük Tufan’dan kurtulup karaya ayak bastığı ilk an, gemisinde kalan malzemeler ile günümüzde aşure olarak bilinen tatlıyı yaparak çevreye dağıtır. Bu hikayenin manevi değerini sürdürmek adına aşureye 7 veya 8 hububat ürünü koymak adet sayılır. 

Aşure Neden Yapılır?

Aşure neden yapılıyor sorusunun cevabı oldukça basittir. Tarifin ardında olan hikayedeki ana fikir paylaşım ve paylaşmakla gelen bereketi artırmadır. Aşure ayı ne zaman sorusunun yanıtı ise Hicri takvimde Muharrem ayına denk gelen tarih aralığıdır. Niyet edilerek yapılan aşureler, ilk olarak hasta kişilere ve çocuklara dağıtılır. Bu dönemde yapılan aşurenin şifalı olduğuna inanılır. 

Aşure Günü Neden Önemlidir?meyveli aşure

Birçok kişi Muharrem ayının başlangıcı itibariyle aşure ne zaman yapılır sorusunun yanıtını merak eder. Muharrem ayının onuncu günü Aşure Günü olarak adlandırılır ve miladi takvime bu güne denk düşen zaman dilimi aşure yapımı için uygundur. Paylaşmanın getirdiği manevi bereketi katlamak amacıyla bu ay boyunca dilediğiniz tüm günlerde sevdikleriniz ve çevrenizdekiler için aşureler hazırlayabilirsiniz. 

Aşure Neden Dağıtılır?

Aşure neden yapılır sorusunun ana cevabı paylaşmaktır. Aşurenin yapılış amacı bu kutsal günü yalnızca aile fertleriyle birlikte kutlamak değil, komşularınız, mahalleniz ve çevrenizdeki tüm sevdikleriniz ile aranızdaki paylaşma duygusunu güçlendirmektir. Bu günden adını alan tatlı, çevrenizdekilerle aranızdaki birlik ve beraberliğin sürdüğünün göstergesi olması açısından yalnızca sembolik bir anlam taşır. Aşure tariflerinin bol malzemeli olması da, bu dönemin bereketini simgeler. Aşure, içeriğinde herhangi bir hayvansal gıda içermez. Bu sebepten dolayı birçok damak zevkine ve beslenme şekline hitap eder. 

Mutfakta geçireceğiniz zamanlarda size pratiklik kazandıracak Pakmaya Aşure ile bir saatten kısa bir süre içerisinde bol malzemeli ve lezzetli aşureler elde edebilirsiniz. Pakmaya Hazır Aşure, tek paketi 750 ml su ile pişirilerek 30 dakikada hazır hale gelir. Ek malzeme arayışına girmeden yalnızca su ile hazırlayabileceğiniz Pakmaya Aşure, içerisinde önceden pişirilip çekilen çeşitli kuruyemiş ve bakliyat ürünleri ile size zengin bir içerik sunar. Her hazırlanışta herkesin damak zevkine hitap eden Kolay Aşure Yapımı İçin Pakmaya Aşureyi Denemeyi Unutmayın!

Farklı Aşure Tarifleri 

Klasik aşure tarifinin yanı sıra sofralarınıza farklı bir dokunuş kazandırmak adına tercih edebileceğiniz farklı aşure tariflerini uygulayarak sevdiklerinize hoş ikramlarda bulunabilirsiniz. Hazırladığınız aşureleri kaplara eşit miktarda dağıttıktan sonra bir süre bekleyerek ılık bir şekilde servis edebilir, tatlıya serinletici bir özellik kazandırmak amacıyla servis öncesinde belirli bir süre buzdolabında bekletebilirsiniz. Tatlının üzerine ekleyeceğiniz malzemeleri servis sırasında kaplara ekleyerek tatlının lezzetini artırabilirsiniz. Aşure, malzeme açısından size özgür bir alan tanır. Bu tatlıyı dilerseniz içerisine farklı meyveler ekleyerek ya da su yerine süt kullanarak da hazırlayabilirsiniz. Su ya da süt miktarını doğru bir oranda ayarlamak, hazırlayacağınız tatlının çok sıvı ya da çok yoğun kıvamda olmasını önler. Malzemeleri istediğiniz doğrultuda artırarak tek hazırlamada bol sayıda porsiyon elde edebilirsiniz. 

  • Meyveli Aşure Yapımı

Meyvelerin doğal aromalarından yararlanılarak hazırlanan meyveli aşure tarifi, içeriğindeki meyve çeşitleri ile oldukça besleyicidir. Hazırlanışı 20 dakika, pişirmesi ise 20 dakika olan tatlıyı mutfakta geçireceğiniz vakitlerde pratiklik kazanmak adına tercih edebilirsiniz. Meyveli aşure tarifine ana malzemelerin yanı sıra damak zevkinize uygun kuru ya da yaş meyveler ekleyerek tarifin lezzetini ikiye katlayabilirsiniz. Hem lezzetli hem de besleyici bu hafif tatlının tarifine buradan ulaşabilirsiniz. 

  • Saray Aşuresi Tarifi

Saray Aşuresi Tarifi

Sofralarınıza saraylara layık bir lezzet kazandırmanıza yardımcı olan saray aşuresi, ana malzemelerinde sütün yer aldığı bir tatlıdır. Antepfıstığı içi, ceviz içi, hindistan cevizi ve krema ile zenginleştirilen tarifin hazırlanma süresi 15-20 aralığında, pişirme süresi ise 15 dakikadır. Klasik aşure tariflerine nazaran kıvamını artırmak amacıyla un gibi malzemelere de ihtiyaç duyulan tatlının soğuk bir şekilde servis edilmesi önerilir. Bol malzemeli saray aşuresi tarifine buradan göz atabilirsiniz.