4-5 KİŞİLİK
HAZIRLAMA 85 DK
PİŞİRME 20-30 DK

Yumuşacık Bazlama Tarifi

Yüzyıllardır Türkler tarafından yapılan ve özellikle Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde meşhur olan lezzetli bir bazlama ekmeği tarifi ile karışınızdayız. Samsun yöresinde toraman veya pıt pıt diye anılan bazlama, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olarak varlığını sofralarımızda sürdürüyor. İster kahvaltı sofrasında, isterseniz diğer öğünler için bazlama çok pratik bir alternatif. 

Pakmaya Yaş Maya ile hamurunu hazırlayacağımız bazlama tarifi için malzemelerimize beraber göz atalım.

 

Bazlama Tarifi için Malzemeler

Geleneksel lezzetlerimizden mayalı bazlama, evdeki malzemelerle çok pratik bir şekilde hazırlanabilir. Bazlama tarifi için ihtiyacımız olan malzemeler;

  • 2 su bardağı (400 ml) ılık su
  • Yarım paket Pakmaya Yaş Maya
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3-4 su bardağı (300-400 g) un

Bazlama Nasıl Yapılır?

Bazlama tarifi yapılışı kolay bir tariftir. Aşağıdaki adımları uygulayarak siz de evinizde lezzetli bazlamalar yapabilirsiniz.

  • Pakmaya Yaş Maya’yı, şekeri ve yarım su bardağı ılık suyu karıştırarak mayayı eritin. Bu şekilde 15 dakika bekletin. 
  • Mayalı karışımı elenmiş unun üzerine dökün. Tuzu ekleyin. Kalan ılık suyu kontrollü olarak ilave ederek yavaş yavaş yoğurmaya başlayın. Yumuşak hafif ele yapışan bir hamur elde ettikten sonra üzerini nemli bir bezle örtün 45 dakika ılık bir yerde mayalanmaya bırakın.
  • Mayalanma süreci bittikten sonra hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparın. Her parçayı bol un serpilmiş tezgahta parmak uçlarınızla bastırarak veya merdane yardımı ile yarım santimden biraz daha kalın olacak şekilde hamurlar açın. Bu hamurların üzerini tekrar bir bezle kapatın. Oda sıcaklığında, 15 dakika daha mayalandırın.
  • Açılan bazlama hamurlarını iyice ısıtılmış yapışmaz yüzeyli tavaya alın. Altı tam olarak pişmeden 1-2 dakika içinde diğer tarafını çevirin bu şekilde tamamen kabarıp pişene kadar ters düz etmeye devam edin. Açtığınız tüm bazlamalar pişene kadar aynı işleme devam edin.

Bazlama Hamuru Nasıl Olmalı?

Bazlama hamuru, lezzetli bir bazlamanın en önemli aşamasıdır. Bu nedenle hamur hazırlanırken tarifin tüm adımlarına dikkat edilmelidir. Hamurun, ele yapışmayan, yumuşak bir kıvamda olması gerekmektedir. Hamuru yoğuruken unu azar azar eklenmesi, hamurun kıvamının ayarlanmasını kolaylaştıracaktır. 

Bazlama Yapımının Püf Noktaları Nelerdir?

Lezzetli bir yumuşacık bazlama yapmanın da püf noktaları vardır. Aşağıdaki püf noktalara dikkat ederek yüzlerce yıllık geleneksel değerimiz bazlama, sofralarınıza lezzet katacak. 

  • Kullanılacak un miktarı, hamurun kıvamına göre ayarlanmalıdır. Fazla un eklenirse bazlama sert olabilir.
  • Yumuşacık bir bazlama için tarifin en önemli aşamalarından biri de mayalanma sürecidir. Hamurun mayalanması için ılık bir ortam gereklidir. Soğuk ortamlarda hamurun mayalanma süresi uzayabilir. 
  • Bazlama bezelerini açarken merdane veya oklava kullanılabilir. Fakat parmak uçları ile açmanız durumunda hamurun mayası kaçmaz ve daha iyi kabarır.
  • Bazlama hamuru pişirilirken hamurun altı tam pişmeden çevirmeli ve bazlamayı 1-2 dakika arayla sürekli pişirmek, daha iyi kabarmasını ve ortasının daha kolay ayrılmasını sağlar.

Bazlama Nasıl Servis Edilir?

Gelelim en lezzetli kısma… Bazlama, aslında bir ekmek olduğu için her öğünde afiyetle tüketilebilir. Fakat bazlama kahvaltılık olarak hazırlandığında sofralara daha çok yakışıyor diyebiliriz. Peynir, zeytin, domates, salatalık gibi yiyeceklerle mükemmel bir ikili oluşturan bazlama, kahvaltı sofralarının yıldızı diyebiliriz. Bazlama tost da kahvaltıda herkesin yüzünü güldürecek bir servis alternatifi olarak öne çıkıyor. Bazlama ile birlikte domates, biber ya da ketçapla hazırladığınız sosları da servis ederek farklı lezzetler sunabilirsiniz.