8 KİŞİLİK
HAZIRLAMA 20 DK
PİŞİRME 30 DK

Güllaç Tarifi

Doyumsuz tatların yaratıcısı Mutfağın Yıldızı’ndan ailenize ve misafirlerinize layık Güllaç tarifi.

Osmanlı saray mutfağıyla mutfağımıza giren ve günümüze kadar gelen ve çok sevilen, hafif sütlü tatlıların başını çeken, Ramazan ayı ile beraber sofralarımızda yerini alan Güllaç Tarifimizi denemelisiniz. Her Ramazan sofraların en çok yapılan ve aranan tatlısı Güllaç; bu sene de Ramazan yaklaşırken soframıza gelebilmek için marketlerdeki yerini aldı. Yapımı kolay, lezzeti vazgeçilmez, hafif bir tatlı olarak birçok insanın vazgeçilmezi olan güllaç tatlısına dair tarifimizi gelin beraber inceleyelim.

Güllaç Nasıl Yapılır?

Güllaç tarifi için ihtiyacımız olanlar her yerde bulunabilen malzemelerdir. Üstünü ve arasını istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Her damak tadına uygun olarak hazırlanabilir.  Nispeten az malzemeye sahip, lezzeti büyük olan tarifimiz için malzemeler aşağıdaki gibidir;

Güllaç Malzemeleri

  • 2 litre süt
  • Yarım paket güllaç
  • 1.5 su bardağı toz şeker
  • 1/2 çay bardağı gülsuyu
  • 1 paket Pakmaya Şekerli Vanilin
  • 200 g ceviz

Güllaç Üzeri İçin:

  • Çilek

Güllaç Yapımı Aşamaları

  1. Güllaç yapımı için öncelikle 2 litre sütü şekerle birlikte geniş ve derin bir tencereye alıp ısınması, kaynaması için ocağa koyuyoruz. Şeker içinde eriyene kadar ısıtıyoruz.
  2. Ara ara tahta kaşıkla karıştırdığımız sütlü karışım ısındıktan sonra ocaktan alıp, hafif soğumaya bırakıyoruz.
  3. Pakmaya Şekerli Vanilini ve gül suyunu şeker eklediğimiz sütün içine ilave ediyoruz.
  4. Güllaç yapraklarına uygun olacak şekilde yuvarlak, kare bir tepsi seçiyoruz. (Burada tepsi seçiminize göre güllaç yapraklarını ayırabilirsiniz.)
  5. Tepsi seçiminden sonra tepsi içerisinde güllaç yapraklarının üzerine kat kat kepçe yardımıyla sütü dökerek yaprakları ıslatıyoruz.
  6. Kat aralarına ceviz içi serpiştiriyoruz. Son katı da ekledikten sonra üzerine sütü döküp güllacı soğumaya bırakıyoruz.
  7. Soğuduktan sonra servis aşamasında çileklerle süsleyip, tabaklara alarak servis yapabilirsiniz.

Güllaç Yaprakları Nasıl Dizilir?

Güllaç yapraklarını tarifi yaparken kullanacağınız tepsinize göre elinizle bölebilirsiniz. Yaprakları yerleştirirken tepsinin her yerinde eşit olmasına ve katların eşit ilerlemesine dikkat etmelisiniz. Yaprakları tepsiye dizerken hazırladığınız sütlü karışımla düzenli olarak ıslatmanız gerekir. Kat aralarına ceviz, fındık ya da antep fıstığı serpiştirerek son yaprağa kadar aynı işlemleri tekrar edebilirsiniz. Güllacınızı yaparken yaprakların iyice ıslandığından emin olmalısınız. Güllaç yaprakları sütü emen bir yapıda olduğu için işlemleri dikkatlice yapmaya özen gösterebilirsiniz.

Güllaç Yapımının Püf Noktaları 

Süt miktarına mutlaka dikkat edin. Güllaç yaprakları sütü emdiği için oranı iyi ayarlamalısınız.  Kullanacağınız sütün mutlaka ılık olması gerekir. Güllaç yapraklarını ıslatırken bu işlemi ılık sütle yapmaya dikkat edin. Güllaç tatlısı tarifi oldukça kolay ve pratik bir tatlı olmasına rağmen kullandığınız güllaç yaprağının markasına göre oranlar farklılık gösterebilmektedir. O nedenle paket üzerinde yazan tarife ve tarifi yaparken ki seyre göre sütü ayarlayabilirsiniz.

Güllaç Tatlısı Süslemesi

Bu tarifimizde güllaç tarifinizi süslemeniz için çilek önerisinde bulunsak da güllaç tatlısının üzerini antep fıstığı, fındık, ceviz, vişne ya da Pakmaya Çikolataları ile bile süsleyebilirsiniz. Burada tarifi yönlendirmek sizin damak tadınıza ve isteklerinize bağlıdır. 



En iyi tarifler için Pakmaya tüm ürünleriyle yanınızda. Mutfağın Yıldızı olmanız için Pakmaya!