Reçel Nasıl Yapılır? Püf Noktaları Nelerdir? Karadutlu Çilek Reçeli Tarifi

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez unsurlarından bir tanesi de şüphesiz reçel. Kimi zaman taze ekmek, kimi zaman da sıcacık lavaş üzerinde afiyetle yediğimiz; tatlı ve meyvenin eşsiz buluşması… Hamur işlerinin içinde, tatlıların üzerinde karşımıza çıkan lezzetli dolgu… Pek çoğumuz reçel nasıl yapılır diye düşündüğümüzde oldukça karmaşık yöntemleri ve ustalık isteyen tarifleri aklımıza getiriyoruz. Oysa herkes bu muhteşem lezzeti sofrasına ekleyebilir. Bu yazıda, reçel nasıl yapılır sorusuna yanıt arayacağız ve sizlerle benzersiz bir reçel tarifi paylaşacağız

Başlangıç Noktasına Dönelim: Reçel Nedir?

Meyveler doğanın insanlığa armağanı… İçerdikleri vitamin ve mineral miktarı, vücudun kaybettiği suyu yerine koyabilmeleri, sağladıkları enerji ile çağlar boyunca yemek menülerinin vaz geçilmezi olmuşlardır. Henüz tarım uygulamaları gelişmemişken, seracılık günümüzdeki gibi yaygınlaşmamışken; mevsiminde yetişen meyveyi yılın sonraki zamanlarına taşımak insanların en önemli amaçlarından biriydi. Bunun için meyveleri kurutmak, konservelemek ya da reçel formatına getirmek en sık karşılaşılan uygulamalar arasındaydı.

Bu durumda reçeli, meyve saklamak için kullanılan yöntemlerden biri olarak değerlendirebiliriz. Dünyanın farklı ülkelerinden bu konuda pek çok farklı yöntem kullanılmaktadır. Hindistan’da “Chuntney” adı verilen Hint Turşusu yöntemi vardır. Fransa’da yaygın olan ve kendi yağında pişirilen ve korunan meyve anlamına gelen “konfi” metodu kullanılır. Doğu Avrupa ülkelerinde benzer bir yöntem “Varenye” olarak adlandırılırken; Batı, Orta ve Doğu Asya’da “murabba” denmektedir. Bütün dünyada kabul gören ve ülkemizde de yaydan olan meyve saklama teknikleri arasındaysa reçel, marmelat ve jöle bulunmaktadır.

Şimdi Mutfağa Gidelim: Reçel Nasıl Yapılır?

Dünyanın etrafında şöyle bir tur attık, farklı reçel yapım tekniklerini inceledik. Şimdi mutfağa girelim ve reçel nasıl yapılır sorusunun cevabını bulmaya çalışalım.

Reçeli öteki meyve saklama yöntemlerinden ayıran en önemli özellik, meyvenin hem suyunu hem de kendisini içermesidir. Meyvenin küçük parçalar halinde kesilmesi, ısıtılması, şeker eklenmesi ile elde edilir. Bu ısıtma sürecinde, meyvelerin hücre duvarında bulunan petkin maddesi aktif hale gelir ve reçele o çok sevdiğimizi kıvamını verir. Kimi zaman hazır reçel yapma kitlerinde bu petkin maddesi sonradan eklenecek şekilde mevcuttur.

Şimdi bu bilimsel açıklamanın uygulanabilir haline göz atacağız! Reçel nasıl yapılır bunu göreceğiz ve beraber reçel yapacağız!

Öncelikle Malzemeleri Seçelim…

Reçel nasıl yapılır sorusunun cevabı aslında malzemelerinin nasıl seçildiğinde yatıyor. İçerisine koyacağınız her şey çok önemli… Seçtiğiniz meyvenin olgunluk düzeyi, yapacağınız reçelin türüne göre değişmektedir.

- Her reçel kendi mevsiminde yapılmalıdır. Bu şekilde en taze meyve ya da sebze ile yapmanız mümkün olur.

- Eğer mümkünse organik malzemelerden reçel yapmaya çalışın. Güvendiğiniz bir satıcıdan alışveriş etmeye dikkat edin. İmkan varsa kendi bahçenizin meyvesiyle reçel yapmanın tadına doyum olmaz.

- Seçeceğiniz meyveler mutlaka olgun olmalı. Kabukların diri olması da önemli. Meyve üzerindeki koyu renk kısımlar mutlaka kesilip çıkartılmalı.

- Reçel nasıl yapılır konusunu çözdükten sonra, farklı kombinasyonlar deneyebilirsiniz. İki farklı meyveyi bir arada kullanmak. Sevdiğiniz meyveye bir baharat yakıştırmak yapabilecekleriniz arasında.

- Kullanacağınız meyve ve sebzenin çok iyi temizlendiğinden emin olmalısınız. İçinde kalan yabancı bir madde reçelin tüm tadını bozar.

- Eğer meyve reçeli yapıyorsanız çekirdeklerini çıkarmayı unutmayın! Daha sonra kahvaltı sofrasında bir anda karşınıza bir vişne çekirdeği çıkmasın…

Sıra Geldi Kavanoza!

Reçel nasıl yapılır sorusuna cevap ararken, yaptığınız reçeli nasıl bir kapta saklayacağınız da oldukça önem kazanıyor. Reçelin konacağı kavanoz, tazeliğini koruması için oldukça önemli…

Öncelikle kesinlikle cam kavanoz kullanın. Mutfağın her alanında olduğu gibi plastikten kaçınmalı ve cam tercih etmelisiniz. Kavanoz kapağı da mutlaka metal olmalı.

- Seçeceğiniz kavanoz, elbette sizin tüketim alışkanlıklarınıza göre bir boyuta sahip olmalıYine de mümkün olduğunca küçük bir kavanoz seçmekte yarar var. Bir büyük kavanoz yerine birden çok küçük kavanoz da seçebilirsiniz.

- Lezzetin bozulmaması adına reçel kavanozlarını sadece bu işlem için kullanmanızı öneririz. Önceden salçalarınıza ev sahipliği yapmış bir kavanozdaki kalıntılar reçelinizin tadını bozabilir.

- Kavanozları aldınız. Hijyen bu noktada çok önemli! Kavanozları mutlaka bulaşık makinasında yıkayın. Daha sonra kapaklarını ayrıca kaynar suda bekletin.

Hadi Birlikte Yapalım: Karadutlu Çilek Reçeli Tarifi

Reçel yapmanın püf noktalarına beraber göz attık… Şimdi bir örnekle açıklayarak konuyu pekiştireceğiz. Bu kısa reçel dersinin sonunda kahvaltı sofranıza harika bir armağan vermiş olacaksınız!

Karadutlu Çilek Reçeli Nasıl Yapılır?

Az önce de söylediğimiz gibi, reçel sadece tek bir meyveden oluşmak zorunda değil! Farklı meyve kombinasyonları, tatlandırıcı olarak kullanılan baharatlar işi renklendirebilir. Bu örnekte de karadut ve çileği beraber kullanacağız.

Karadutlu Çilek Reçeli için malzemeler

1 kg toz şeker

750 g taze çilek

250 g karadut

1 tatlı kaşığı limonun suyu

1 çay kaşığı tereyağ

1 tatlı kaşığı Pakmaya Buğday Nişastası.

Karadutlu Çilek Reçeli Tarifi

1. Adım: Öncelikle meyveleri yıkayıp iyice süzün. Yenmeyen kısımlarını kesip atın. Daha sonra bir tencereye aktarın. .

2. Adım: Meyvelerin üzerine toz şekeri ilave edin. Üzerini kapatın, bu şekilde 1 gece boyunca bekletin.

3. Adım: Şekerlenmiş meyveleri ocağın üzerine alın. Orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynatırken tencerenin kapağını açık bırakın. Kaynama süresince üzerinde biriken köpükler oluşursa tahta bir kaşık yardımı ile temizlemeyi ihmal etmeyin. Reçeli 15 dakika kaynatın.

4. Adım: Pakmaya Buğday Nişastası‘nı 1 yemek kaşı soğuk suda inceltin. Kaynamakta olan reçele ilave edin, ateşi kısın. 1 dakika sonra tereyağını ve limon suyunu ilave edin. Birkaç taşım kaynatıp ocaktan alın.

Oda ısısında soğuyunca temiz kavanozlara aktarın.

Afiyet olsun!