Güllaç özellikle Ramazan ile birlikte akıllara düşen, hafifliği ile iftar sofralarının vazgeçilmezi olan bir lezzet. Oldukça özel bir tatlı olan güllacın en önemli özelliği çok az malzeme ile dikkat çeken bir lezzet sunması. Saray sofralarının vazgeçilmezi, toplumun her kesiminin severek tükettiği ve en önemlisi uzun yıllar boyunca değişime uğramadan olduğu gibi sofralarımızda yer almaya devam etmesi ile güllaç çok özel bir tatlı.
Hammaddesi mısır nişastası, su ve un ile yapılan güllacın eşsiz lezzetinin tamamlayıcıları ise gül suyu, ceviz, fındık ve şekerli süt. Yaklaşık 600 yıllık bir geçmişi olduğu düşünülen bu tatlı, Osmanlı mutfağının en özel lezzetleri arasındaymış. Nişastanın kullanım süresini uzatmak için ortaya çıkan bir arayışın sonucunda tesadüfen ortaya çıkmış bir lezzet. Nişastanın daha geç bozulması için un ve su ile karıştırıp, incecik yaprak şeklinde yufka haline getirmek o dönemlerde oldukça sık tercih edilirmiş.
Bu narin güllaç yaprakları süt ile ıslatıldığı zaman güllacın temel tarifi ortaya çıkmış. Süt, gül suyu ve şeker ile beraber güllaç malzemeleri en sade haliyle belirlenmiş. Bu lezzet saray mutfağına girdiği zaman ise ceviz, nar gibi tarifi daha çok zenginleştirecek eklemeler yapılmış. Günümüzde tercih edilen güllaç malzemeleri de Osmanlı’nın saray mutfağında kullanılan güllaç malzemeleri ile örtüşerek geleneksel halini korumaktadır.
Güllaç az malzemesi ve pratik yapımı ile oldukça güzel bir tatlı olsa da güllaç tarifi uygularken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar olduğunu unutmamak gerek.
Güllaç malzemeleri arasında en çok dikkat edilmesi gerekenlerden birisi süttür. Sütün yeteri miktarda kullanılması tarifin başarısı açısından çok önemlidir. Ayrıca güllaç yapraklarının üzerine süt döktükten sonra yaprakları oynatmamak ve yaprak aralarına hava girmemesine dikkat etmek gerekir.
Güllaç malzemelerinden en önemlisi süt ama bu sütü nasıl hazırladığınız da en az sütün miktarı ve tazeliği kadar önemli. Eğer süt ve şeker oranını iyi ayarlayamazsanız güllacınız çok kuru ve şekerli olabilir. Bu yüzden süt ve şeker karışımına özen göstermeniz gerekir.
Güllaç malzemeleri kolay bulunabilir olsa da bu tarifi günlük porsiyonlarda uygulamak çok önemlidir. Oldukça kolay bir tarifi olan güllacı günlük hazırlamak iyi bir seçenek. Tarifte yer alan sütün tadının bozulması, ceviz ya da narın kararması ihtimalini ortadan kaldırmak için porsiyonları hesaplayarak güllaç yapmak gerekir.
Güllaç tarifinde bol miktarda süt kullanılır. Bunun nedeni güllaç yapraklarının sütü ciddi oranda emmesidir. Ama siz daha kuru bir lezzet istiyorsanız süt oranını azaltabilir ya da bol sütlü bir tatlı için süt miktarını arttırabilirsiniz.
Damak zevki oldukça kişiseldir. Geleneksel güllaç malzemeleri bu lezzetli tatlının tarifinde en çok tercih edilenler olsa da siz kendi damak zevkinize göre malzemeleri değiştirebilirsiniz. En popüler güllaç malzemeleri arasında yer alan ceviz yerine badem, Antep fıstığı ya da fındık içi kullanabilirsiniz. Geleneksel tarifte çok fazla meyve olmasa da mevsime göre nar yerine çilek, kiraz, kivi gibi meyveleri de tarife ekleyebilirsiniz.
Geleneksel güllaç malzemeleri arasında yer alan gül suyu yerine nar suyu ya da vanilya kullanabilirsiniz. Gül suyu eğer size yoğun veya ağır geliyorsa nar suyu gibi daha ferah seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Tamamen damak zevkinize göre değiştirebileceğiniz bir tatlı tarifi olan güllaç sizi en mutlu edecek haliyle sofralarınızda yerini alabilir.
Ramazan Ayı ile birlikte anılan bu lezzetli tarifi dilerseniz tüm yıl boyunca tüketebilirsiniz. Oda sıcaklığında, nem almayacak şekilde saklanan kuru güllaç yaprakları uzun süre tazeliğini korur. Bu sayede yıl içerisinde ne zaman isterseniz güllaç yapabilirsiniz.Tarif için tıklayın.
8 adet güllaç yaprağı
5 su bardağı süt
3/4 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı gül suyu
3/4 su bardağı dövülmüş ceviz içi
Ayıklanmış nar
Toz Antep fıstığı
Derin bir tencerede sütü kaynatın. Sütün kısık ateşte, dibi tutmadan kaynamaya başlaması gerektiğini unutmayın. Kaynayan sütü ocaktan alıp şekeri ekleyin. Şeker süt ile homojen bir karışım oluşturuncaya kadar güzelce karıştırın. Sütlü şekerli karışıma gül suyunu ekleyin ve karışımın ılınması için bekleyin. Güllaç yapraklarını tepsinizin boyutuna göre kırarak yerleştirin. Tepsi tabanına bir kat güllaç yaprağı serdiğiniz zaman üzerine hazırladığınız, ılınmış sütlü şekerli karışımdan dökün.
Yaprak ıslandıktan sonra üzerine ceviz içi serpin. Güllaç yapraklarınız bitene kadar bir kat yaprak, sütlü şekerli karışım ve ceviz içini sırasıyla yerleştirerek katlarınızı oluşturun. En son güllaç yapraklarını koyduğunuz zaman kalan sütü yaprakların üzerine dökün, kuru bir nokta kalmamasına dikkat edin. Sütlü şekerli karışım bittikten sonra hazırladığınız tatlıyı 10 dakika dinlenmeye bırakın. İlk hazırladığınız zaman kullandığınız süt size çok gelebilir ancak güllaç yaprakları sütü yüksek oranda emdiği için süt miktarının fazla olmadığını rahatlıkla görebilirsiniz.
Sütlü şekerli karışımı güzelce çeken güllacınızı dilimleyin. Dilimlerin ortasına ayıklanmış nar tanelerini, kenarlarına da Antep fıstığı serpin. Buzdolabında bir süre dinlendirdikten sonra servis yapın.