8 KİŞİLİK
HAZIRLAMA 20 DK
PİŞİRME 30 DK

PÜF NOKTALARIYLA RAMAZAN AYININ EN ÖZEL TATLISI: GÜLLAÇ TARİFİ

Ramazan ayının vazgeçilmez geleneksel lezzeti güllaç, bu ramazanda da sofraların baş tacı olacak. Ramazan ayı için hafif ve lezzetli güllaç tarifi ve püf noktalarını sizin için hazırladık.

Ramazan ayında mutfakları tatlı bir telaş sarar. Hem sahur hem de iftar sofraları için mutfaklarda tüm hünerler sergilenir; tüm ailenin biraraya geldiği sofralarda Türk mutfağının en özel lezzetleri yer bulur. Tüm bu lezzetler arasında yeri çok ayrı olan bir tatlı da var. Yüzyıllardır ramazan sofralarından eksik olmayan güllaç tatlısı, her ramazan sofraların vazgeçilmezidir. Ramazan ayında en çok sorulan sorulardan biri de ‘‘güllaç nasıl yapılır?’’ sorusu. Biz de ramazan tarifleri arasında en çok merak edilenlerden biri olan güllaç tarifi ve püf noktalarını sizin için derledik. Öncelikle gelin güllaç sofralarımızla nasıl tanışmış ona bakalım. Sizi tarihte kısa bir yolculuğa davet ediyoruz. 

Güllaçın Tarihçesi ve Ramazan Ayındaki Önemi

Güllaç, Osmanlı saray mutfağından çıkarak hayatımıza giren geleneksel bir Türk tatlısıdır. 1400’lü yıllarda, II. Murad döneminde kayıtlarda ilk kez güllaç tarifi yerini almaya başlamış. Ramazan denilince ilk akla gelen tariflerden biri olan güllaç tatlısı, yüzyıllardır sofralardan eksik olmuyor. Eskiden mısır nişastası ile açılıp stoklanan yufka, hava ile temas ettiğinde kuruduğu için, kuruyan yufkalar süt  ve şekerle ıslatılıp yeniyormuş. Zamanla gül suyu da işe dahil olunca, bu yiyecek ‘‘güllü aş’’ olarak anılmaya başlanmış. Tıpkı ‘‘sütlü aş’’ nasıl sütlaç olarak anılmaya başlandıysa, ‘‘güllü aş’’ da güllaç olarak anılmaya başlanmış. Osmanlı saray mutfağına da giren ve padişahların sofrasından eksik etmediği güllaç, sütlü hafif bir tatlı olarak hazmı kolay bir tatlıdır. Bu nedenle iftardan sonra rahatlıkla yenilebilecek bir tatlı olarak her zaman tercih edilmiştir. 

Güllaç İçin Gerekli Malzemeler (Güllaç Şerbeti)

6 yapraklı güllaç tarifi için ihtiyaç duyulan malzemeler hemen hemen her mutfakta el altında olan malzemelerdir. Bu nedenle güllaç tarifi ramazanda iftar sofraları için kolaylıkla hazırlanabilecek bir tatlıdır. 

  • 2 litre süt (10 su bardağı)
  • Yarım paket güllaç
  • 250 gram (1.5 su bardağı) toz şeker
  • 1/2 çay bardağı gülsuyu
  • 1 paket Pakmaya Şekerli Vanilin
  • 200 g ceviz

Güllacın Üzerini Süslemek İçin

  • Çilek

Adım Adım Güllaç Tarifi Hazırlanışı

Güllaç tarifi, hazırlaması son derece kolay bir tatlıdır. Birkaç adımla kolaylıkla hazırlayabileceğiniz tarifimiz için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz. ‘‘Güllaç nasıl yapılır?’’ diye soranlardasınız adım adım yapım aşamalarına geçebiliriz. 

  • 2 litre sütü şekerle birlikte geniş ve derin bir tencereye alıp orta ateşte şeker eriyene kadar karıştırın. 
  • Ara ara tahta kaşıkla karıştırdığımız sütlü şekerli karışımı, el yakacak kadar  ısındıktan sonra ocaktan alıp, hafif soğumaya bırakın.
  • Pakmaya Şekerli Vanilini ve gül suyunu, sütlü şekerli karışıma ilave edin.
  • Güllaç yapraklarını dizmek için kare ya da yuvarlak bir tepsi seçin. Seçtiğiniz tepsi boyutu ve şekline göre güllaç yapraklarını bölün. 
  • Tepsiye güllaç yapraklarını tek tek yerleştirin. Kat aralarına irili ufaklı doğradığınız cevizleri serpin. Kat kat güllaç yapraklarının üzerine güllaç şerbetini kepçe yardımıyla dökün. 
  • Son kat güllaç yaprağı da tepsiye eklendikten sonra kalan sütü tepsiye dökün ve güllacı soğumaya bırakın. 
  • Soğuduktan sonra servis etmeden önce çileklerle süsleyin. Servis tabaklarına aldığınız dilim güllaçları servis edin. 

Güllaç Yaprakları Nasıl Dizilir?

6 yapraklı güllaç tarifi için yaprakların dizilişi önemlidir. Öncelikle yaprakların dizilişini, tepsinin boyutu ve şekli etkilemektedir. Tepsinin büyüklüğüne ve şekline göre güllaç yaprakları bölünmelidir. Yerleştirilen yaprakların tepside eşit şekilde dağılmış olması ve her bölgenin yüksekliğinin birbirine eşit olması önemlidir. 

Güllaç tarifi hazırlarken, yaprakların dizim aşamasında hazırlanan sütlü şekerli karışımla düzenli olarak ıslatılması gerekmektedir. Her katta ara malzemeleri eklemeli ve son güllaç yaprağı eklenene kadar bu işlemler tekrarlanmalıdır. 

Güllaç Yapımının Püf Noktaları

Güllaç tarifi, az malzemesi ve pratik yapımı ile oldukça kolay bir tarif olsa da tarifi uygularken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar olduğunu unutmamak gerek. Aşağdaki püf noktalarına dikkat ederek siz de kusursuz bir güllaç yapabilirsiniz. 


  • Güllaç Yaparken Süt Miktarına Dikkat Edin

İyi bir güllaç için süt miktarını doğru ayarlamak çok önemlidir. Sütün yeterli miktarda kullanılması, tarifin başarısı açısından çok önemlidir. Güllaç yaprakları sütü emdiği için oranı iyi ayarlamalısınız. Kullanacağınız sütün mutlaka ılık olması gerekir. Güllaç yapraklarını ıslatırken bu işlemi ılık sütle yapmaya dikkat edin. Ayrıca güllaç yapraklarının üzerine süt döktükten sonra yaprakları oynatmamak ve yaprak aralarına hava girmemesine dikkat etmek gerekir. 


  • Doğru Süt - Şeker Oranı ile Lezzetli Güllaçlar Yapın

Güllaç malzemelerinden en önemlisi süt ama bu sütü nasıl hazırladığınız da en az sütün miktarı ve tazeliği kadar önemli. Eğer süt ve şeker oranını iyi ayarlayamazsanız güllacınız çok kuru ve şekerli olabilir. Bu yüzden süt ve şeker karışımına özen göstermeniz gerekir. Tarif malzemelerinde belirtilen miktarlara sadık kalmanız, doğru oranı yakalamanıza yardımcı olacaktır. 


  • Günlük Tüketilecek Porsiyonlarda Güllaç Yapın

Güllaç malzemeleri kolay bulunabilir olsa da bu tarifi günlük porsiyonlarda uygulamak çok önemlidir. Oldukça kolay bir tarifi olan güllacı günlük hazırlamak iyi bir seçenek. Tarifte yer alan sütün tadının bozulması, ceviz ya da narın kararması ihtimalini ortadan kaldırmak için porsiyonları hesaplayarak güllaç yapmak gerekir.


  • Güllacın Lezzetini Damak Tadınıza Göre Ayarlayın

Güllaç tarifinde bol miktarda süt kullanılır. Bunun nedeni güllaç yapraklarının sütü ciddi oranda emmesidir. Ama siz daha kuru bir lezzet istiyorsanız süt oranını azaltabilir ya da bol sütlü bir tatlı için süt miktarını arttırabilirsiniz.


  • Kendi Tarifinizle Farklı Güllaç Lezzetleri Yaratabilirsiniz 

Damak zevki oldukça kişiseldir. Geleneksel güllaç malzemeleri bu lezzetli tatlının tarifinde en çok tercih edilen olsa da, siz kendi damak zevkinize göre malzemeleri değiştirebilirsiniz. En popüler güllaç malzemeleri arasında yer alan ceviz yerine badem, Antep fıstığı ya da fındık içi kullanabilirsiniz. Geleneksel tarifte çok fazla meyve olmasa da mevsime göre nar yerine çilek, kiraz, kivi gibi meyveleri de tarife ekleyebilirsiniz.

Geleneksel güllaç malzemeleri arasında yer alan gül suyu yerine nar suyu ya da vanilya kullanabilirsiniz. Gül suyu eğer size yoğun veya ağır geliyorsa nar suyu gibi daha ferah seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Tamamen damak zevkinize göre değiştirebileceğiniz bir tatlı tarifi olan güllaç sizi en mutlu edecek haliyle sofralarınızda yerini alabilir.


  • Güllacın Lezzetini Sadece Ramazan Ayıyla Sınırlamayın

Ramazan ayı ile birlikte anılan bu lezzetli tarifi dilerseniz tüm yıl boyunca tüketebilirsiniz. Oda sıcaklığında, nem almayacak şekilde saklanan kuru güllaç yaprakları uzun süre tazeliğini korur. Bu sayede yıl içerisinde ne zaman isterseniz güllaç yapabilirsiniz.

Güllaç Yaparken Süt Kaynatılır Mı?

Gülaç tarifi her ne kadar basit bir tarif olsa da yine de akıllarda sorular olabiliyor. En çok ramazan ayında tercih edilen güllaç tarifi ile ilgili sorulan sorulardan biri de sütün kaynatılıp, kaynatılmayacağıdır. Güllaç yaparken sütün sıcaklığının şekerin erimesine yetecek kadar olması yeterlidir. Sütün kaynaması gerekmez. Kaynar süt güllaç yapraklarına dökülürse, güllaç hamur olabilir.

Güllaç Nasıl Süslenir? 

Bu tarifimizde güllaç tarifinizi süslemeniz için çilek önerisinde bulunsak da güllaç tatlısının üzerini Antep fıstığı, fındık, ceviz, vişne ya da Pakmaya Çikolataları ile süsleyebilirsiniz. Burada tarifi yönlendirmek sizin damak tadınıza ve isteklerinize bağlıdır.