Evde Ekmek Nasıl Yapılır? Ekmek Harcı ile Kolay Ekmek Tarifi

Sofraların olmazsa olmazı, yiyeceklerin en kutsalı denildiğinde herkesin aklına his şüphesiz ekmek gelir. Mutfak bomboş olsa da, yiyecek tek bir lokma bulunmasa da; biraz ekmek açlığınızı geçici bir süreliğine idare etmeye yeter! Ekmek, dünyadaki diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizin mutfağının ve kültürünün de başlıca yiyecekleri arasında yer almaktadır. Hayatımızın bu kadar içinde olan bu yiyeceği, evde kendiniz üretebilirsiniz. Hem daha sağlıklı, hem daha eğlenceli, hem de çok lezzetli!  Evde ekmek nasıl yapılır merak ediyorsanız, ekmek yapımı ile ilgili bir yazı tam size göre!

Evde Ekmek Nasıl Yapılır?

Evde ekmek nasıl yapılır sorusuna yanıt oluşturmak adına, sizler için iki farklı tarif seçtik. Listemizde öncelikle domates, zeytinyağı ve labne peynir kullanılarak elde edilen nefis Kahvaltı Ekmeği Tarifi yer almaktadır. Bu tarif sayesinde kahvaltı sofralarınıza renk gelecek. 

Kahvaltı Ekmeği Tarifi

kahvaltı ekmeği

Malzemeler

Öncelikle malzemelere göz atalım!

5 yaprak kurutulmuş domates
3 yemek kaşığı zeytinyağı
500 gram buğday unu
1 paket Pakmaya Ekşi Mayalı Ekmek Harcı beyaz ekmekler için
1 çay kaşığı tuz
50 gram siyah zeytin
30 gram yeşil zeytin
100 gram süzme peynir

Yapılışı

Malzemeleri sıraladığımıza göre gelelim kahvaltı ekmeği tarifi adımlarına!

1. Adım: Öncelikle domateslerle ise başlanmalıdır. Kurutulmuş domates yaprakları eder çok kuru durumda iseler kaynar suda 10 dakika kadar haşlanarak yumuşatılırlar. Daha sonra küçük küçük parçalar haline gelecek şekilde doğranırlar.
2. Adım: Siyah ve yeşil zeytinler tuzları akıtılmak üzere sudan geçirilirler. Sonra çekirdekleri çıkartılır. Ardından iri parçalar halinde kesilir.
3. Adım: Bir hamur yoğurma kabı içerisinde buğday unu elenerek konur. Üzerine Pakmaya Ekşi Mayalı Ekmek Harcı paketinin tamamı ve bir çay kaşığı tuz dökülür. Bu karışım kaşıkla iyice karıştırılır.
4. Adım: Süzme peynir, çatal yardımı ile iyice ezilip kremsi bir kıvama getirilir.
5. Adım: Zeytinyağı, zeytin parçaları, kurutulmuş domates parçaları ve size peynir; hamur yoğurma kabı içerisine eklenir.
6. Adım: Hamur yoğurma kabı içerisindeki karışım, yavaş yavaş su eklenerek yoğurulur Pürüzsüz bir kıvama gelinceye kadar yoğurma işleminin devam etmesi çok önemlidir. Toplamda 10 dakika sürmesi hedeflenmelidir. Yoğurma işlemi tamamlandıktan ve homojen bir doku elde edildikten sonra, üzerine hava geçirebilen tülbentimsi bir örtü örtülür ve ılık bir mekanda mayalanması için bırakılır. Mayalanma süresi 45 dakikadır.
7. Adım: Mayalanma işlemi tamamlandıktan sonra hamur kaptan çıkarılır. Her tarafı yağlanmış dikdörtgen şeklindeki bir kap içerisine, eşit bir biçimde yayılacak şekilde yerleştirilir. Bunun için hamurun her yerine bastırılmalı ve eşit bir biçimde yerleştirildiğinden emin olunmalıdır. Bu şekilde kap içerisinde 45 dakika daha mayalanması için beklenmelidir.
8. Adım: Sıra geldi fırını ayarlamaya… Öncelikle içerisinde su bulunan ısıya dayanıklı bir kap, firenin alt rafına yerleştirilir. Daha sonra fırın 210° dereceye ayarlanır. Ekmek hamuru fırına yerleştirilir. 10 dakika boyunca 210° derece, sonra 30 ila 40 derece arasında da 180° derece pişirilir.

Fesleğenli Çiçek Ekmek Tarifi

fesleğenli çiçek ekmek

Malzemeler

Öncelikle malzemelere göz atalım!

Yaklaşık 10 - 12 taze fesleğen dalı
3 çorba kaşığı zeytinyağı
500 gram buğday unu
1 paket Pakmaya Ekşi Mayalı Ekmek Harcı beyaz ekmekler için
2 çay kaşığı tuz
50 gram doğranmış yeşil zeytin, doğranmış
300 ml su

Yapılışı

Malzemeleri sıraladığımıza göre gelelim kahvaltı ekmeği tarifi adımlarına!

1. Adım: Taze fesleğen dalları, zeytinyağı içerisinde püre haline getirilecek şekilde ezilir.
2. Adım: Hamur yoğurma kabına un elenir. Üzerine Pakmaya Ekşi Mayalı Beyaz Ekmek Harcı paketinin tamamı ve tuzu dökülüp kaşıkla iyice karıştırılır. Zeytinyağlı fesleğeni, ince doğranmış yeşil zeytini ilave edilir. 
3. Adım: Ölçülü su azar azar ilave ederek yoğurmaya başlanır. Pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yaklaşık 10 dakika yoğurulur. Üzerini örtüp ılık bir yerde 45 dakika mayalandırmaya bırakılır.
4. Adım: Süre sonunda hamuru bir kez daha yoğurulur. Hamurdan 8 eşit boyutta beze hazırlanır. Her hamuru yağlanmış yuvarlak pasta tepsisine yerleştirilir. Üzerini örtüp tekrar mayalanması için 45 dakika daha bekletilir.
5. Adım: Fırının alt rafına su olan bir metal kase yerleştirilir ve fırın 210 dereceye ayarlanır.
6. Adım: Ekmek hamurunu fırına yerleştirilir. 10 dakika bu ısıda pişirdikten sonra ısıyı 180 dereceye düşürülür. Yarım saat daha pişirilir. Ekmek hazır! 


Evde Ekmek Yapımına Dair Lezzetli İpuçları

Evde ekmek nasıl yapılır konusunda artık bir cevabımız var! Şimdi de ekmek yapımı ile ilgili lezzet ipuçlarına bakma zamanı!

- Ekmeği ne zaman dilimleyeceğiniz çok önemli. Fırından aldığınız anda müthiş cezbedici bir kokuya sahip olduğunu biliyoruz… Ancak dilimlemek için biraz daha beklemeniz gerek. Ekmeğin fırından çıkardıktan sonra yaklaşık 30 dakika kadar dinlenmesi ve oda sıcaklığına ulaşması gerekmektedir. Bu sayede hem çok daha kolay kesilir hem de daha lezzetli bir hale gelmiş olur.


- Pişirme işlemini gerçekleştirdiğiniz fırın çok önemlidir. Tarif sırasında da belirttiğimiz gibi, fırının alt rafına yerleştirilen bir kap dolusu su sayesinde çok daha çıtır çıtır ekmekler elde edebilirsiniz. Bunun yanı sıra, ince kabuklu ve kolay tüketilebilen ekmekler elde etmek için üzerine bir sprey yardımıyla su damlaları sıkabilirsiniz. 


- Ekmeğiniz pişerken “Acaba pişti mi?” diye sık sık fırının kapağını açmak, çok kötü bir fikirdir! Sabırlı olup ekmeğin pişme süresinin sonuna kadar beklemek en doğrusudur.


- Ekmek yapımının kilit aşaması mayalanmadır. Bu nedenle ekmeğin mayalanma süresi olarak tarifte belirtilen zaman dilimlerini atlamamanız önemlidir Bırakın ekmeğiniz mayalansın, büyüsün, kendine gelsin! Bu şekilde çok daha lezzetli bir ekmek elde etmiş olacaksınız.


- Pek çoğumuzun hamur yoğururken uyguladığı basit ama etkili bir yöntem var: tezgahın üzerine biraz un serpiştirmek! Size tavsiyemiz: ekmek yaparken bu un miktarını minimumda tutmanız yönündedir. Sizin hamurun tezgaha yapışmasını engellemek için eklediğiniz her un, ekmeğin sertleşmesine neden olacak potansiyel bir malzemedir. Bu nedenle un eklerken dikkatli olun, aşırıya kaçmayın.

Peki Ya Ekmeğin Faydaları Nelerdir?

Ekmek Vitamin ve Mineral Deposudur

Siz onu boş kalori deyip yabana atıyorsunuz, ancak o size birçok vitamin ve mineral sağlıyor! Beyaz ekmek, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir beşindir. Öncelikle içerisindeki vitaminlere bakalım… B grubu vitaminlerinden B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (nisain) ve B9 (folik asit) ekmeğin içerisinde bol miktarda bulunmaktadır. Ekmekte ayrıca bol miktarda demir minerali de yer almaktadır. Kısacası, doğru şekilde üretildiğinde ve doğru miktarlarda tüketildiğinde ekmek son derece faydalıdır.

Ekmek Besin Kaynağıdır

Her şey, ekmek yapımına bağlı… Bu nedenle evde ekmek nasıl yapılır sorusu, sağlıklı ekmekler tüketmek isteyenler için oldukça yerinde bir soru! Ekmek doğru şekilde yapıldığı takdirde, harika bir besin deposudur. İçerisinde bol miktarda sağlıklı bileşen barındırır. Ekmeğin içine badem ve çekirdek gibi kuruyemişler ile susam ve keten tohumu gibi yararlı maddeler ekleyebilirsiniz. Bu sayede ekmekleriniz çok daha besleyici hale gelebilir.

Ekmek Enerji Verir    

Hepimizin korkulu rüyası: Karbonhidrat! Onu almaktan korkuyoruz, barındırdığı besinleri listemizden çıkartıyoruz. Oysaki karbonhidrat sadece yakılmadığında problemdir. Karbonhidrat yani zamanda enerji demektir. Gün içerisinde hareket edebilmek, zihnimizi çalıştırmak ve daha atık olmak için enerjiye, dolayısıyla da karbonhidrata ihtiyacımız var, Ekmek bize bunları sağlayabilmektedir.

Ekmek Tok Tutar

İşte hepimizin gizli gizli ekmek sevmesinin nedeni bu… Ekmek sizi tok tutar! Bizim yemek kültürümüz öyle şekillenmiş ki, ekmek olmadan karnımız doymuyor. Bunun tek" nedeni suyuna ekmek banılabilen nefis yemeklerimiz değil. Aynı zamanda ekmeğin tok tutucu özelliğinden de kaynaklanıyor. Özellikle evde ekmek yapımı ile ekmeğinizi daha da besleyici ve tok tutucu hale getirebilirsiniz.


Afiyet olsun!